Witstaart

EIGENTIJDSE VERTALING VAN DE TWENTSE BOERDERIJ

Een nieuw icoon in het landschap

W-outline

Op dit voormalig agrarisch bedrijf, in het buitengebied van Rossum, komt op de plek waar oorspronkelijk de boerderij stond een nieuwe woning. In het kader van de rood voor rood regeling worden schuren gesloopt in ruil voor een extra woning op het erf.

Geïnspireerd door de plek en omgeving maakten wij het ontwerp voor deze moderne variant van de Twentse boerderij, met de welstandseisen voor een traditionele achtergevel als basis.

In vorm, materiaal en kleurgebruik zijn zeker de traditionele kenmerken te herkennen: Rode dakpan, rode baksteen, rechte houten topgevel, typerende gevelopeningen en er zijn zelfs elementen te herkennen van een ‘voorhuis’ en ‘achterhuis’. Allemaal verwijzingen naar de traditionele Twentse bouw.

Maar dit wordt een moderne en eigenzinnige versie: materiaal, detaillering en uitvoering zijn anno 2024.

 

De dubbele assymetrische kap (niet nieuw in het Twentse landschap overigens) maakt het silhouet een tikkie eigenwijs, maar nog belangrijker: Het levert binnen heel veel extra ruimtelijkheid op.

Eenvoud in vorm versterken we in materiaalgebruik. Een

‘roodgebakken schil’ (pan+steen), ligt als een deken over het huis. Door Petersen Tegl (Denemarken) is een rode pan+steen ontwikkeld speciaal voor dit project, geïnspireerd op de ‘oudhollandse pan’ zoals we die allemaal kennen van de oranje daken op boerderijen en schuren.

 

De indeling is een versmelting van de woonwensen van de bewoners: Hij wil grootse ruimtes, veel openheid en uitzicht. Zij wil een huis dat verrast, met mooie doorkijkjes en knusheid. Maar ook dat mooie uitzicht natuurlijk.

 

Het resultaat: Een ontwerp waarvan ze allebei zeggen ‘dit is echt míjn huis’. Met ruimtes die in elkaar overlopen en die blijven verrassen. Met zicht op de solitaire eik in de verte vanuit bíjna overal in het huis.

 

Inpassing in de omgeving wordt zorgvuldig gedaan door onder meer het aanplanten van laanbeplanting en een erfbos. Aan de noordoostzijde van het huis wordt de bestaande singel verlengd om privacy te creëren. Aan de zuidwestzijde blijft het erf juist open voor een optimale verbinding met het achterliggende landschap.

Een nieuw icoon in het Twentse landschap is ontstaan.

silhouet schets