Met de aanschaf van de Ipad Pro 2020 beschikken we over de LiDAR sensor.
Deze sensor kan nauwkeurig afstanden meten en vormen herkennen. Wat wij erg goed kunnen toepassen bij het in kaart brengen van een ruimte of een gebouw.
LiDAR is echter niet nieuw. Het werd al geruime tijd gebruikt door wetenschappers die de beschikking hadden over lidar drones, voor het meten en in kaart brengen van landschappen. En een meer recentere toepassing in intelligente auto’s om de omgeving in kaart te brengen t.b.v. van objectherkenning.
LiDAR staat voor Light Detection And Ranging en maakt gebruik van Infra rood licht stralen in plaats van radiogolven zoals bij radar. De sensor die licht bundels verstuurt en ontvangt kan op die manier de afstand bepalen. Door veel bundels licht tegelijk te versturen kunnen objecten heel snel in beeld worden gebracht, zelfs zonder licht.
Wij zijn er erg blij mee. We kunnen nu in een hele korte tijd een heel gebouw in kaart brengen en zijn dan in het bezit van alle vormen en maatvoering. Dus ook, of vooral, bij ruimtes die niet recht toe recht aan zijn.
Hiermee kunnen we behoorlijk nauwkeurig een 3D model genereren van de bestaande situatie en sneller starten met het ontwerpen.